pondělí 23. května 2011

Přihláška ochranné známky

Články na tomto blogu dále nejsou aktualizovány. Pro aktuální informace o ochranných známkách přejděte na www.jindrasulcova.cz.

Přihláška ochranné známky je právní úkon, kterým žádáme o zápis ochranné známky do rejstříku - o tak zvanou registraci ochranné známky.

Obsahové náležitosti přihlášky ochranné známky jsou stanoveny v zákoně o ochranných známkách a vyhlášce jej provádějící.

Přihláška ochranné známky tak musí obsahovat zejména:

  • žádost o zápis ochranné známky do rejstříku
  • údaje o totožnosti přihlašovatele
  • údaje o totožnosti zástupce, je-li přihlašovatel zastoupen
  • seznam výrobků / služeb, pro který má být ochranná známka zapsána
  • znění nebo vyobrazení označení
  • údaj o druhu označení (slovní, kombinovaná, grafická, obrazová, tvořená pouze barvou etc.)

Přihláška se podává v písemné formě, je možné ji podat i elektronicky. K podání přihlášky ochranné známky je možné využít i formuláře Úřadu průmyslového vlastnictví.

Přihlášením ochranné známky vzniká přihlašovateli právo přednosti před každým, kdo by později podal přihlášku shodného nebo podobného označení pro shodné nebo podobné výrobky či služby. Více k právu přednosti najdete zde.

Před přihlášením ochranné známky dobře zvažte, zda je Vámi vybrané označení vhodné pro registraci, zda seznam výrobků a služeb odpovídá Vašim potřebám a nepodceňte ani rešerši známkové čistoty. Vyhnete se tím zbytečným komplikacím při řízení o zápisu.


Potřebujete-li podat přihlášku ochranné známky, můžete mne kontaktovat na e-mailové adrese jindra.sulcova(zavináč)gmail.com.