sobota 28. května 2011

Karlovarské oplatky - chráněné zeměpisné označení EU

Články na tomto blogu dále nejsou aktualizovány. Pro aktuální informace o ochranných známkách přejděte na www.jindrasulcova.cz.


V tomto týdnu informovala média o tom, že Evropská unie přiřkla označením "Karlovarské oplatky" a "Karlovarské trojhránky" ochranu ve formě evropské ochranné známky. Nenechte se mýlit, v daném případě se nejedná o ochrannou známku, ale o jiné průmyslové právo - zeměpisné označení.

Evropská Komise tak názvům  "Karlovarské oplatky" a "Karlovarské trojhránky" udělila ochranu ve formě PGI (Protected Geographical Indication) - zeměpisného označení EU.

"Karlovarské oplatky" a "Karlovarské trojhránky" se tak dostaly do takové společnosti, v jaké jsou například "Olomoucké tvarůžky", "Pardubický perník", "Hořické trubičky" a další chráněná zeměpisná označení EU pocházející z ČR.

ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ

Zeměpisným označením se přitom rozumí "název území používaný k označení zboží pocházejícího z tohoto území, jestliže toto zboží má určitou kvalitu, pověst nebo jiné vlastnosti, které lze přičíst tomuto zeměpisnému původu, a jestliže výroba nebo zpracování anebo příprava takového zboží probíhá ve vymezeném území" - § 2 písm. b) zákona o ochraně označení původu a zeměpisných označení.

OZNAČENÍ PŮVODU VÝROBKU

Vedle zeměpisného označení se můžete setkat ještě s dalším průmyslovým právem indikujícím místo vzniku výrobku - označením původu výrobku. V případě označení původu výrobku se jedná o "název oblasti, určitého místa nebo země používaný k označení zboží pocházejícího z tohoto území, jestliže kvalita nebo vlastnosti tohoto zboží jsou výlučně nebo převážně dány zvláštním zeměpisným prostředím s jeho charakteristickými přírodními a lidskými faktory, a jestliže výroba, zpracování a příprava takového zboží probíhá ve vymezeném území" - § 2 písm. a) zákona o ochraně označení původu a zeměpisných označení. V případě označení původu se jedná o větší míru provázanosti výrobku s daným územím, protože v něm musí probíhat jeho výroba, zpracování i příprava.

Jak zeměpisnému označení tak původu výrobku může být udělena ochrana na národní, mezinárodní i regionální úrovni.