čtvrtek 8. července 2010

Jaké označení může tvořit ochrannou známku?

Články na tomto blogu dále nejsou aktualizovány. Pro aktuální informace o ochranných známkách přejděte na www.jindrasulcova.cz.



Uvažujete o registraci ochranné známky a nejste si jistí, zda je Vaše označení schopné zápisu?

Zásadně si můžete zvolit jakékoli označení schopné grafického znázornění, které odliší Vaše výrobky/služby od výrobků/služeb jiných, musíte se však vyvarovat toho, aby dané označení spadalo pod tzv. důvody zápisné nezpůsobilosti, tak jak jsou definovány zákonem o ochranných známkách.

ZÁSADNĚ JAKÉKOLI OZNAČENÍ

Vycházejte ze zásady, že ochrannou známku může tvořit jakékoliv označení schopné grafického znázornění, pokud je toto označení způsobilé odlišit výrobky nebo služby jedné osoby od výrobků nebo služeb jiných.

Bude se typicky jednat o slova, včetně osobních jmen, barvy, kresby, písmena, číslice, tvar výrobku nebo jeho obal, resp. jejich kombinace.

VÝJIMKY - DŮVODY ZÁPISNÉ NEZPŮSOBILOSTI

Označení musí být zvoleno tak, aby nespadalo pod důvody zápisné nezpůsobilosti, tak jak jsou definovány zákonem o ochranných známkách - tj. absolutní a relativní.

ABSOLUTNÍ DŮVODY

Absolutní důvody zápisné nezpůsobilosti jsou zkoumány ex offo a až na výjimky nemohou být překonány. Přihláška takového označení bude zamítnuta. Jedná se typicky o následující označení:
- označení nevyhovující definici ochranné známky
- označení postrádající rozlišovací způsobilost
- popisné označení
- označení obvyklé v běžném jazyce nebo v poctivých obchodních zvyklostech
- označení, které by mohlo klamat veřejnost,
- označení shodné se starší ochrannou známkou, která je přihlášena nebo zapsána pro jiného vlastníka či přihlašovatele pro shodné výrobky či služby.

RELATIVNÍ DŮVODY

Relativní důvody zápisné nezpůsobilosti slouží k ochraně starších práv třetích osob. Nejsou zkoumány ex offo, ale pouze na základě kvalifikovaného návrhu oprávněné osoby - námitek.

Relativní důvody zápisné nezpůsobilosti dávají vlastníkům starších práv možnost bránit se proti zápisu shodného nebo podobného označení v případě, že zápis takovéhoto označení by vedl nebo mohl vést k poškození/ohrožení jejich práv - typicky k nebezpečí vzniku pravděpodobnosti záměny starší známky (případně jiného práva) s nově přihlášeným označením na straně veřejnosti (včetně pravděpodobnosti asociace).

PŘIHLÁŠKA ZÁPISUNESCHOPNÉHO OZNAČENÍ

Podání přihlášky označení, které spadá pod absolutní resp. (namítnuté) relativní důvody zápisné nezpůsobilosti, vede k odmítnutí ochrany ze strany ÚPV. Proto je třeba věnovat výběru označení náležitou pozornost.

Dobře zvolené označení je tak alfou a omegou úspěšné a rychlé registrace Vaší ochranné známky.