úterý 13. července 2010

Řízení o registraci ochranné známky - jak probíhá?

Články na tomto blogu dále nejsou aktualizovány. Pro aktuální informace o ochranných známkách přejděte na www.jindrasulcova.cz.



Vlastník ochranné známky je jako jediný oprávněn užívat svoji známku pro výrobky a služby, pro které je zapsána.

Jestliže se z jakéhokoli důvodu rozhodne umožnit její užívání někomu dalšímu, má na výběr z více možností, přičemž mezi nejtypičtější patří:

A) Udělení licence
B) Převod ochranné známky

LICENČNÍ SMLOUVA

Licenční smlouvou uděluje vlastník ochranné známky (poskytovatel) třetí osobě (nabyvateli) souhlas s jejím užitím v přesně vymezeném rozsahu a nabyvatel se zavazuje užívat danou známku v souladu se stanovenými pravidly a zaplatit za licenci sjednanou odměnu.

Poskytovatel zůstává vlastníkem známky, nabyvatel získává pouze odvozené právo užít ochrannnou známku v dohodnutém rozsahu (tj. pro stanovené území, rozsah výrobků/služeb, pro stanovený účel a na sjednanou dobu).

Licenci je možné poskytnout pro všechny výrobky/služby, pro které je ochranná známka zapsána, nebo jen pro některé z nich. Licence může být poskytnuta čistou licenční smlouvou nebo může být zahrnuta do jiného smluvního typu.

Dobře připravená licenční smlouva je nadraftována tak, že se oběma smluvním stranám dostává postavení jakého očekávali, a zároveň známková práva poskytovatele jsou dostatečně ochráněna před případným poškozením/ohrožením.

PŘEVOD OCHRANNÉ ZNÁMKY

Na rozdíl od licenční smlouvy představuje převod ochranné známky úplnou ztátu práv, dosavadní vlastník ochranné známky se za sjednanou úplatu vzdává svého vlastnictví ve prospěch třetí osoby - nabyvatele. Samozřejmě ve sjednaném rozsahu, ochrannou známku lze totiž převést jak pro všechny výrobky/služby (úplný převod), tak jen pro některé z nich (částečný převod).

DALŠÍ MOŽNOSTI

Majitel ochranné známky umožní užívání svého označení třetím osobám také bezúplatným souhlasem s užitím nebo např. vzdáním se práv k ochranné známce, resp. částečným vzdáním se. Takové případy se však vyskytují pouze sporadicky.