pondělí 16. května 2011

Všeobecně známá ochranná známka

Články na tomto blogu dále nejsou aktualizovány. Pro aktuální informace o ochranných známkách přejděte na www.jindrasulcova.cz.


Ochranná známka vzniká zásadně zápisem do rejstříku. Výjimkou z této zásady je všeobecně známá známka, jejíž ochrana vzniká neformálně, to znamená užíváním.

Za všeobecně známou ochrannou známku se považuje známka natolik silná, že se vžila spotřebitelské veřejnosti pro dané výrobky a služby svého vlastníka natolik silně, že získala rozlišovací způsobilost, aniž by byla zapsána do rejstříku ochranných známek.

Všeobecně známá známka má stejné postavení jako jakákoli jiná známka zapsaná do rejstříku. Každý proto musí respektovat známková práva z ní vyplývající a v případě jejich porušení počítat s odpovídajícími právními následky.

Všeobecná známost ochranné známky musí být prokázána v každém řízení zvlášť. Podařilo-li se vlastníkovi všeobecně známé známky prokázat tuto její vlastnost v jednom konkrétním řízení, neznamená to automaticky, že na danou známku bude nahlíženo jako na všeobecně známou vždy. Všeobecnou známost ochranné známky bude třeba prokázat vždy znovu.

Potřebujete-li prokázat všeobecnou známost Vámi užívaného označení, kontaktujte mne na e-mailu jindra.sulcova(zavináč)gmail.com.