středa 21. července 2010

Práva propůjčená ochrannou známkou

Články na tomto blogu dále nejsou aktualizovány. Pro aktuální informace o ochranných známkách přejděte na www.jindrasulcova.cz.



VÝLUČNOST UŽITÍ OCHRANNÉ ZNÁMKY

Výlučně vlastník je oprávněn užívat svou ochrannou známku pro výrobky a služby, pro které je zapsána. Současně je oprávněn z jejího užívání vyloučit jakoukoli třetí osobu, která by ji užívala bez oprávnění.

NIKDO TAK NESMÍ BEZ SOUHLASU VLASTNÍKA ZNÁMKY V OBCHODNÍM STYKU UŽÍVAT:

A) Označení shodné s ochrannou známkou pro shodné výrobky/služby

B) Označení shodné či podobné s ochrannou známkou pro shodné či podobné výrobky/služby, jestliže je tu pravděpodobnost záměny na straně veřejnosti, a to včetně pravděpodobnosti asociace

C) Označení shodné či podobné s ochrannou známkou, pro výrobky/služby, které sice nejsou shodné či podobné s výrobky/službami, pro které je ochranná známka zapsána, avšak jedná se o ochrannou známku s dobrým jménem v ČR, a užívání předmětného označení by neprávem těžilo z rozlišovací způsobilosti nebo dobrého jména ochranné známky, nebo by jim bylo na újmu.

HRANICE ZNÁMKOVÝCH PRÁV

Jako každé právo má i známkové právo své hranice.

Vlastník ochranné známky zásadně nemůže zakázat třetím osobám užívat v obchodním styku své jméno, příjmení, obchodní firmu, název či adresu, údaje popisné a údaje nezbytné k určení účelu výrobku/služby.

Zároveň vlastník ochranné známky nemůže zakázat její užívání na výrobcích/službách, které byly s jeho souhlasem uvedeny na trh v ČR zásada vyčerpání práv).